23 mei 2023

Dotlocal en SIDN bundelen krachten

Gouda/Arnhem, 22 mei 2023 – Op korte termijn komt er een nieuwe mogelijkheid voor het aanvragen van een eigen internetextensie, ook wel domeinnaamextensie genoemd. Deze zijn straks te registreren naast bestaande extensies zoals .nl, .com en .amsterdam. Hiermee kunnen steden, regio’s en bedrijven wereldwijd hun eigen naam als online herkenningspunt registreren. Dat maakt websites als https://toerisme.twente, https://haven.rotterdam en https://vliegen.klm mogelijk. Nieuwe domeinnamen en dus nieuwe online kansen. Om Nederlandse partijen hierbij te ondersteunen, is Dotlocal een samenwerking aangegaan met SIDN, beheerder van het .nl-domein. Samen willen de bedrijven nieuwe Nederlandse domeinnaamextensies online brengen.

Meer dan 10 jaar wachten op nieuwe aanvraagronde

Wie afgelopen jaren een nieuwe domeinnaamextensie wilde aanvragen, moest geduld hebben. De laatste mogelijkheid om een stad of regio in te schrijven bij ICANN, de partij die gaat over de uitgifte van nieuwe extensies, sloot in 2012. Daarna werden de meer dan duizend extensies geleidelijk online gebracht. Sommige heel snel, bij andere duurde het proces veel langer of kwam het zelfs nooit tot een livegang. Zo was er bijvoorbeeld veel te doen om het .amazon-domein tussen het gelijknamige e-commercebedrijf en enkele Zuid-Amerikaanse landen. Dit leidde weer tot veel discussie over de juiste procedure voor toekomstige aanvragen.

Concreet nieuws over aanvraag voor 1 augustus

Dit voorjaar deed ICANN de aankondiging dat er voor 1 augustus 2023 een plan met concrete data voor de nieuwe aanvraagperiode moet liggen. Omdat het om een beperkte periode gaat, moeten geïnteresseerde partijen ruim van tevoren starten met voorbereidingen voor de aanvraag. Het doen van marktonderzoek, juridische haalbaarheid onderzoeken en administratieve zaken vergen tijd. Bij aanvragen voor een stad of regio geldt bovendien de eis dat de bevoegde overheid akkoord gaat. Er komt dus ook politieke besluitvorming bij kijken en dat heeft vaak een lange doorlooptijd.

Ruime ervaring met aanvraagproces en beheer

Dotlocal en SIDN hebben ruime ervaring met het aanvragen en beheren van domeinnaamextensies voor steden en regio’s (o.a. .amsterdam en .frl). Bij het aanvraagproces van een nieuwe extensie komt vooral veel regelwerk en marktonderzoek kijken. Als een eigen domeinnaamextensie eenmaal een feit is, is het van belang dat deze stabiel draait: domeinen moeten bereikbaar blijven en alle wijzigingen moeten zonder vertraging kunnen worden doorgevoerd. Dotlocal en SIDN hebben in beide opzichten hun sporen verdiend.

Over Dotlocal

Dotlocal is een organisatie die het eenvoudig maakt voor gemeenten en bedrijven om hun eigen lokale domeinextensie online te brengen. De focus van Dotlocal ligt hierbij op de “front-end services” zoals de organisatie en marktbewerking van een nieuwe domeinextensie. Eerder deed het bedrijf dit al succesvol met .frl en .amsterdam. Dotlocal is onderdeel van The Sharing Group, een familie van techbedrijven.

Over SIDN

SIDN is verantwoordelijk voor de 6,3 miljoen geregistreerde .nl-domeinnamen en zorgt er daarmee voor dat een van de grootste domeinnaamextensies ter wereld tegelijkertijd een van de veiligste is. Bovendien faciliteert SIDN de zogenoemde “back-end services” voor .amsterdam en is het bedrijf nauw betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe domeinnaamextensies. Door het gebruik van het bestaande en bewezen platform van SIDN verlopen aanvragen sneller.

Vragen?

Neem contact op met Siemen Roorda, product owner van Dotlocal, of Pim Pastoors, product manager bij SIDN.